Haptonomie leert je om je lichaam beter te voelen. Onverwerkte emoties en stress hebben veel invloed. Wij horen vaak; ‘ ik zit niet lekker in mijn vel’. Door op een zachte manier aangeraakt te worden maak je weer contact met je lichaam en je gevoel. Haptonomie helpt bij depressie, burn-out, klachten door de overgang, onverwerkte emoties, rouw, piekeren, slaapproblemen, hoofdpijn en klachten van vermoeidheid.

 

Haptonomie is de wetenschap die zich bezighoudt met het aanraken, voelen, lichamelijk contact en de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven. Het is in de jaren ’50-’60 ontwikkeld door Frans Veldman.

Haptonomie werkt vanuit de affectieve bevestiging. De therapeut laat je via de handen weten dat je er mag zijn, dat het goed is zoals je bent. Bij een betrokken aanraking of ontmoeting ontspant het lichaam zich.

We weten allemaal dat, door een kind te knuffelen en aan te raken, de basis gelegd wordt voor een goede emotionele ontwikkeling. Helaas raken we elkaar als volwassenen nog maar zelden op een vanzelfsprekende en vertrouwde manier aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanraken een positieve invloed heeft op ons gevoel van welbevinden.

In de Haptonomie wordt ons lichaam vaak vergeleken met een huis. Net als een huis hoort een lichaam een plek te zijn, waarin je je veilig voelt en rust kunt vinden bij jezelf. Maar natuurlijk ook een plek waar ruimte is om anderen toe te laten. We leven in een tijd waarin er veel prikkels zijn en er veel “te doen” is. Onze cognitieve vermogens worden vooral aangesproken. Dit heeft als resultaat dat we veel denken en in ons hoofd zitten. Je zou kunnen zeggen dat we dan vooral op zolder aanwezig zijn. Dat we meer in verbinding met ons denken staan dan met ons voelen. Via de aanraking of andere Haptonomische oefenvormen gaan we ons hele lichaam weer opnieuw bewonen en worden we ons bewust van onze reacties en patronen. Zo ontstaat er weer balans tussen ons gevoel en denken.

Haptonomie is geschikt bij klachten zoals:

  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Problemen met acceptatie of verwerking van verlies (rouwverwerking)
  • Onrustig en opgejaagd gevoel
  • Overgangsklachten
  • Negatief zelfbeeld
  • Moeite met aangeven van grenzen
  • Problemen met intimiteit en nabijheid
  • Relationele problemen

In onze praktijk in Hoorn wordt ook Haptonomische zwangerschapsbegeleiding gegeven. Klik hier om de cursus te bekijken op onze website.

Neem nu contact met ons op!
Haptonomie helpt bij depressie, burn-out, klachten door de overgang, onverwerkte emoties, rouw, piekeren, slaapproblemen, hoofdpijn en klachten van vermoeidheid.