Haptonomie leert je om je lichaam beter te voelen. Onverwerkte emoties en stress hebben veel invloed. Wij horen vaak; ‘ ik zit niet lekker in mijn vel’. Door op een zachte manier aangeraakt te worden maak je weer contact met je lichaam en je gevoel. Haptonomie helpt bij depressie, burn-out, klachten door de overgang, onverwerkte emoties, rouw, piekeren, slaapproblemen, hoofdpijn en klachten van vermoeidheid.

Door een kind te knuffelen en aan te raken leg je de basis voor een goede emotionele ontwikkeling. Om je emoties in balans te houden is aanraking op latere leeftijd net zo belangrijk. Helaas raken we elkaar als volwassenen nog maar zelden op een vertrouwde manier aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanraken een positieve invloed heeft op ons gevoel van welbevinden.

Door stress en trauma’s zoals een onveilige jeugd kunnen we het contact met ons lichaam en gevoel kwijtraken. Onverwerkte emoties geven veel klachten zoals depressieve gevoelens, een gevoel van vervreemding of (spier)spanningsklachten. Haptonomie werkt vanuit de affectieve bevestiging. De therapeut laat je via de handen weten dat je er mag zijn, alles wat je voelt is oke. Door op een zachte manier aangeraakt te worden maak je weer contact met je lichaam en je gevoel. Bij een betrokken aanraking leert het lichaam zich weer te ontspannen en ontstaat er een gevoel van veiligheid en verbinding.

Maak van je hele huis een thuis
In de Haptonomie wordt ons lichaam vaak vergeleken met een huis. Net als een huis hoort een lichaam een plek te zijn waar je je veilig voelt en tot rust kunt komen. Ook is een huis een plek waar ruimte is om anderen binnen te laten, maar wel op jouw voorwaarden. We leven in een tijd van veel prikkels waardoor vooral onze cognitieve vermogens worden aangesproken. Resultaat hiervan is vaak dat we (te)veel denken, we zitten fulltime in ons hoofd. Je zou dus kunnen zeggen dat we vooral veel op zolder zitten. Ons gevoelsleven, dat wat zich afspeelt in de rest van het lichaam lijken we compleet over het hoofd te zien. Bijna een heel huis waar we niet naar omkijken. Aanraking en andere Haptonomische oefenvormen helpen je om weer in contact te komen met je gevoel en het volledige huis weer te bewonen. Zo ontstaat er weer balans tussen ons gevoel en denken.

Kan helpen bij:

  • Moeite met voelen en aangeven van grenzen.
  • Problemen met intimiteit en nabijheid.
  • Onrustig en opgejaagd gevoel.
  • Overgangsklachten.
  • Depressieve gevoelens.
  • Slaapproblemen.
  • Burn-out of overspannenheid.
  • Een negatief zelfbeeld.
  • Moeite met acceptatie of verwerking van verlies. (rouwverwerking)

“luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen”