Bij hypnose krijgen we al snel associaties met ‘stoppen met roken’ of ‘afvallen’. Het is inderdaad een zeer effectieve methode om dit soort gedragsveranderingen te bewerkstelligen omdat er tijdens hypnose contact gemaakt wordt met het onderbewustzijn. Momenteel loopt er een onderzoek in een van de universitaire ziekenhuizen naar het effect van medische hypnose bij onverklaarbare buikpijnklachten bij kinderen. Dit onderzoek laat ook op lange termijn een zeer positief resultaat laat zien.

Psychosomatische klachten kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld angsten, verslavingen en trauma’s. De oorzaak kan dusdanig diep liggen dat we er simpelweg niet bij kunnen komen middels bijvoorbeeld een gesprek. Medische hypnose kan dan uitkomst bieden. Tijdens een medische hypnose behandeling wordt namelijk direct contact gemaakt met het onderbewustzijn. Dat deel van jou waar al jouw (niet verwerkte) emoties liggen opgeslagen, dat deel waar je jouw ware ik vindt. Medische hypnose is een bijzonder snelle en doeltreffende manier om aan lichamelijke en mentale problemen te werken.

Een soort dagdromen
Medische hypnose is te vergelijken met dagdromen. We komen in het dagelijks leven allemaal weleens in een staat van spontane hypnose. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat je helemaal opgaat in een film of boek, of wanneer je diep in gedachten verzonken bent en op de automatische piloot naar huis rijdt. Hypnose is een toestand waarin je aandacht naar binnen wordt gericht, we noemen dit ook wel trance. Wanneer je in trance bent is het brein ontvankelijk voor nieuwe gedragspatronen, omdat ons verstand tijdelijk even ‘uit’ staat. Nieuwe informatie, zoals een gedragspatroon, komt dus direct in het onderbewustzijn terecht.

In diverse ziekenhuizen wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van buikpijnklachten met hypnose bij kinderen. Het aanleren van zelfhypnose helpt 70% van kinderen met buikpijn, ook na 5 jaar zijn kinderen nog pijnvrij. Dit onderzoek wordt momenteel uitgebreid naar volwassenen.

Medische hypnose kan helpen bij klachten zoals:

  • Angstklachten. (waaronder fobieën, examenvrees, prikangst e.d.)
  • PTSS.
  • Fibromyalgie.
  • Prikkelbare darmsyndroom. (PDS)
  • Eetproblemen. (Boulimia en eetverslaving)
  • Verslavingen. (zoals roken (nicotineverslaving) en suikerverslaving)
  • Bedplassen.
  • Stotteren.