Mindfulness, welk beeld hebben mensen daar eigenlijk bij? Er wordt veel over geschreven en er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Mindfulness is populair.
En zoals bij alles wat populair is; daar vindt iedereen wat van. Wat is de ‘echte’ mindfulness?

Op de vraag wat de mindfulnesstraining inhoudt, kan ik kort zijn. Je krijgt in de training prachtige oefeningen aangeboden die je helpen om je lichaam beter te voelen en die je leren hoe je jezelf kunt ontspannen. Door te ontspannen komt je zenuwstelsel tot rust. Allerlei processen in je lichaam, zoals je energiehuishouding, je hormoonhuishouding, je bloedsomloop e.d. reageren hierop. Het zorgt dus voor herstel en balans.

Er zijn veel boeken geschreven over mindfulness. Het leert je bewust te worden van je gedragspatronen en wat erg belangrijk is: dat je meer in het huidige moment kunt zijn, het hier –en nu. Wij werken in onze praktijk met de 7 pijlers van Jon Kabat-Zinn (niet-oordelen, geduld, beginnersgeest, niet-streven, loslaten, vertrouwen, acceptatie).

Je kunt mindfulness heel ingewikkeld maken, waarbij je moet uitkijken dat het niet weer het volgende wordt wat aan allerlei eisen moet voldoen. Zo wordt er bij sommige trainingen van deelnemers verwacht dat ze een uur per dag oefenen en ze tot inzicht komen.
Ons uitgangspunt is dat mindfulness je leven aangenamer maakt. Hoe ‘diep’ jij daarbij wilt gaan, is aan jou. Ook al is het voor jou enkel een goede manier om te ontspannen. Dat kan een zeer zinvolle bijdrage geven aan een prettiger leven, waardoor je meer in balans bent.
Natuurlijk probeer ik mensen te motiveren om thuis met de stof aan de gang te gaan, maar het laatste wat ik wil bereiken is dat de training een volgende ‘moeten’ project wordt.

Edel Maex zegt:‘ Mindfulness begint met stoppen met doen’. Hij nodigt je uit om steeds met milde en open aandacht naar jezelf te kijken. En alles wat voorbij komt mag er zijn, al je gedachten, al je gevoelens en alles wat er in jouw leven speelt.

Voor mij is dat het meest essentiële van de mindfulness. Dat ik even kan stoppen met doen, al is het maar door even rustig naar het toilet te gaan, dat ik heb geleerd om beter mijn grenzen te bewaken en voor mezelf te zorgen. En dat er ruimte is, omdat het in de mindfulness nooit over goed of fout gaat. Dat is wat voor mij mindfulness is.