Mindfulness leert je leven in het huidige moment. Niet steeds bezig zijn met alles wat nog moet of wat geweest is. Aandacht schenken zonder oordeel, daar gaat mindfulness over. Door in het hier- en nu te zijn ga je minder piekeren, meer genieten en geluk ervaren. Mindfulness vermindert stress en somberheid en verbetert de concentratie. Mediteren zorgt ervoor dat er weer ruimte ontstaat voor creativiteit en plezier.

Zonder dat we er ons bewust van zijn, denken wij vaak aan dingen die gebeurd zijn of nog moeten komen. Met andere woorden zijn wij meer bezig met het verleden en de toekomst, dan met wat er zich op dit moment afspeelt. Mindfulness leert je om te leven in het hier-en-nu.

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen effectieve manier om te leren omgaan met stress. Bij de MBSR (mindfulness based stress reduction) spreken van het reduceren van stress. Ontspannen is niet het doel maar wordt wel vaak ervaren bij het mediteren. Mindfulness is een concentratietherapie, je leert om je geest te focussen en dat heeft een positief effect op zowel lichaam als geest. In de mindfulness meditatie leer je omgaan met prettige en onprettige gebeurtenissen. Door te mediteren ontwikkel je helder bewustzijn, je krijgt zicht op het grotere geheel en van daaruit kun je betere keuzes maken. Ook vergroot mediteren je draagkracht als het gaat over problemen waar geen oplossing voor is, zoals bij verlies.

Mindfulness bestaat uit diverse oefeningen om je geest te trainen en je bewustzijn te vergroten. Mindfulness meditatie is een proces van bewustwording. Bewustwording van je gedachten, gevoelens en emoties. We hebben vaak negatieve en automatische gedachten die, zonder dat we het door hebben, leiden tot negatieve gevoelens. Als we ons hiervan bewust worden, kunnen we deze cirkel doorbreken.

De effecten van Mindfulness meditatie zijn veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt dat mensen na de training minder lijden onder stress en dat ze effectiever en met meer veerkracht in het leven staan. Deelnemers vertellen dat de training hun leven prettiger, levendiger en gelukkiger heeft gemaakt. Dat het makkelijker is om de juiste balans te vinden en vast te houden.

Klik hier voor meer informatie over onze Mindfulness
training (MBSR)

Mindfulness is uitermate geschikt voor mensen die:

  • Zich overbelast voelen.
  • Depressief of somber zijn.
  • Veel piekeren.
  • Het gevoel hebben dat hun denken nooit stopt.
  • Een burn-out hebben.
  • Angst en paniekstoornissen hebben.
  • Slaapproblemen hebben.
  • Zichzelf beter willen leren kennen.
  • Zicht willen krijgen op (ongewenste) gedragspatronen.

“Zelfs het kleinste moment van stilte is een manier om in het heden te komen en tevens een manier van verdergaan.”