Stilte

Maandagmorgen, ik zit in mijn tuin en word me bewust van het fluiten van de vogels en de stilte. Nauwelijks mensen op straat, nauwelijks auto’s.

Wie had dit kunnen bedenken? Dat zoiets kleins als een virus een wereld tot stilstand kan brengen. Daar waar in bepaalde sectoren alle zeilen bijgezet moeten worden, ervaren ook veel mensen het plotseling stilvallen van hun activiteiten.

Wat nu? Maakt deze situatie je angstig en onrustig? Zo plotseling zoveel verandering. Ons heel erg bewust van de afstand die we moeten houden op straat, in de supermarkt. Binnenblijven, handen wassen. Angst heeft een functie. Het zorgt ervoor dat we onszelf beschermen. Zonder angst zouden we roekeloos worden. Maar wanneer is angst nog functioneel en wanneer schiet je erin door? Wanneer je alle maatregelen genomen hebt om zo goed mogelijk om te gaan met de adviezen die ons gegeven zijn, is het ook goed de focus weer te verleggen naar het positieve. Leven vanuit het hier en nu. Angst zorgt namelijk voor veel stress en daar wordt niemand gezonder van.

Je wordt wel gezonder en sterker van ontspanning, rust, beweging en dingen doen waar je energie van krijgt. Dit alles versterkt zelfs je immuunsysteem. Is het mogelijk dat je deze periode kunt maken tot een moment van bezinning. Terug naar jezelf, je basis, je gezin. Een rustmoment. Tijd nemen voor elkaar, tijd nemen om samen te eten, gesprekken te hebben, te rusten en inspiratie op te doen.

Alles waar je geen tijd voor had kan afgemaakt worden. Er worden nieuwe manieren gevonden om vanuit huis op een veilige manier toch verbinding te kunnen maken. Misschien ontstaan er nieuwe plannen nu je niet steeds bezig kunt zijn met “doen”. In het boeddhisme wordt het moment dat er niets is, ook wel vruchtbare leegte genoemd. En vanuit vruchtbare leegte ontdek je nieuwe dingen. Verveling is niet erg en zelfs goed.

Straks, als het leven weer gewoon kan worden, waarderen we het onderlinge echte contact opnieuw. Hebben we misschien nieuwe kanten van onszelf ontdekt. Misschien kunnen we binnenblijven zien als een reset- moment. Voor de natuur en de mens. En laten we vooral goed voor elkaar zorgen, zoveel mogelijk binnen blijven als het kan, zodat we de kwetsbaren beschermen en het zorgpersoneel niet overvragen. Laten we solidair zijn naar de ondernemers die gedwongen hun bedrijf moeten sluiten en hopen dat het aantal besmettingen weer afneemt.

De Praktijk Hoorn blijft zorg bieden, maar dan in aangepaste vorm. Wij zijn en blijven bereikbaar voor telefonische en online sessies. Daarnaast bieden wij groepsbehandelingen aan die u vanuit huis kunt volgen. Schroom niet om contact met ons te zoeken. Ook wij zoeken en vinden nieuwe mogelijkheden vanuit deze stilte.

Kim Nieuweboer
‘De Praktijk Hoorn’