De kracht van gezond ademen: Start met de Buteyko Methode!

Een gezonde ademhaling is rustig en ontspannen. Dat klinkt logisch, maar toch ademen veel mensen verkeerd, vaak zonder dit zelf door te hebben. Dit komt bijvoorbeeld doordat we chronisch gestrest zijn, het ontzettend druk hebben, veel bewerkt voedsel eten, etc. Een verkeerde ademhaling kan allerlei klachten veroorzaken. Denk aan:

  • Vermoeidheidsklachten
  • Benauwdheidsklachten / Kortademigheid
  • Astma
  • (Chronische) hyperventilatie
  • Onregelmatig / Overmatig ademhalen (zuchten, gapen, snurken)

Wanneer je verkeerd ademt, adem je bijna altijd te veel. Te veel ademen (ook wel chronisch hyperventileren genoemd) zorgt ervoor dat je lichaamscellen te weinig zuurstof krijgen. Dit heeft te maken met de rol die koolstofdioxide (CO2) in het lichaam speelt. Wanneer je te zwaar/diep ademt, verlies je veel CO2 (kooldioxide). Het CO2 zorgt ervoor dat zuurstof zich van het bloed naar de lichaamscellen kan verplaatsen (ook wel het Bohr-effect genoemd). Als dit proces niet optimaal werkt, kan dit vermoeidheid veroorzaken en het immuunsysteem ontregelen. Daarnaast heeft CO2 een effect op het samentrekken en ontspannen van gladspierweefsel, bijvoorbeeld rondom de bloedvaten en luchtwegen. Een tekort aan CO2 heeft invloed op astma en kan benauwdheidsklachten of problemen met de bloeddruk veroorzaken.

De Buteyko Methode
Met de Buteyko Methode maak je je ademhaling stap voor stap weer rustig en zacht. Dit doen we met ademhalingsoefeningen die je in je dagelijks leven leert integreren, maar ook door factoren in kaart te brengen die je ademhaling verzwaren. Denk hierbij aan voeding, sport, slaap en stress. Belangrijk om je te realiseren is dat de Buteyko Methode geen zogenaamde ‘quick fix’ is. Het is een methode die oefening en doorzettingsvermogen vergt, en waar je thuis elke dag tijd aan moet besteden. Doe je dit, heb je er de rest van je leven profijt van.

Mijn verhaal
Mijn naam is Inge Olijve. In 2020 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de Buteyko Methode, toen ik na een periode van veel stress last kreeg van paniekaanvallen, duizeligheid en chronische vermoeidheid. In 2022 heb ik aan de Buteyko Academie de opleiding tot Buteyko Therapeut gevolgd. De Buteyko Methode is breed toepasbaar en kan helpen bij een grote verscheidenheid aan ziektes en gezondheidsklachten. De inspirerende verhalen en ervaringen van mijn medecursisten en therapeuten, gecombineerd met mijn eigen ervaring, maar ook de theorie achter de methode, hebben mij hier van overtuigd.

Ik ben heel blij en enthousiast dat ik via De Praktijk Hoorn de Buteyko cursus kan organiseren. Ik geef zeer regelmatig deze cursus en binnenkort start ik weer.

  • Data: 15 en 22 juni, 6, 13 en 20 juli
  • Tijd: zaterdagochtend 10.00 uur – 11.30 uur
  • Kosten: € 290,-. Dit is inclusief 5 groepssessies van 1,5 uur en cursusmaterialen (o.a. werkboek, geluidsbestanden, timer).

Voor meer informatie en aanmelden: buteyko@ingeolijve.nl