Thuiswerken, het lijkt het ‘nieuwe normaal’ te worden. Hoe ga je om met dit ‘nieuwe normaal’? Misschien vervaagt de grens tussen werk en privé. Ga je langer door met werken en sta je constant “aan” Of word je afgeleid door kinderen die aandacht vragen en kom je nauwelijks aan je eigen werk toe. Stress put je uit. Je voelt je prikkelbaar en gespannen. Misschien ga je piekeren en slecht slapen. Aandacht voor meer afwisseling, ontspanning en beweging op een werkdag is belangrijk. 

Veel mensen hebben van zichzelf de indruk dat ze tijdens het werk regelmatig pauzeren. Prof Dr. EScherder(neuroloog en breinwetenschapper) heeft onderzocht dat de spanningsboog van ons brein 30-45 minuten achter elkaar gespannen kan zijn. Daarna verliezen we onze concentratie en vermindert onze productiviteit. Hij geeft aan dat we elke 30-45 minuten even een adempauze moeten nemen. Misschien door even letterlijk bij de adem stil te staan, even wat te bewegen, te drinken of te eten. Daarbij geeft hij aan dat het voor ons lichaam en ons brein goed is om elke dag tenminste 20 minuten achter elkaar te bewegen vanuit ontspanning, als je niet naar de sportschool kunt dan is wandelen of fietsen ook zeer effectief. 

Als je lang in dezelfde (werk)houding zit, wordt het lichaam eenzijdig belast en dit kan leiden tot klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.  

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Is er in je huis een rustige ruimte met een goede stoel, tafel of bureau? Is je stoel op de juiste manier afgesteld? Staat je beeldscherm op de goede hoogte? Voor dit soort vragen kun je terecht bij een bedrijfsoefentherapeut. Als het wenselijk is kom ik bij je thuis voor een werkplek analyse en het bijbehorende advies.  

Wil je graag nog beter voor jezelf zorgen? Of heb je klachten zoals rugklachten, nek/schouderklachten of hoofdpijn? Bij ons in de praktijk ben je aan het goede adres. Als bedrijfsoefentherapeut kan ik je helpen om je werkplek in te richten en je houdingsadviezen geven om overbelasting te voorkomen.  Ook kan ik samen met jou op zoek gaan naar een betere balans tussen werken en ontspanning. Misschien heb je behoefte aan bewegingsadviezen om klachten te voorkomen of wil je werken aan ontspanning om je stressniveau naar beneden te brengen. 

Bedrijfsoefentherapie valt onder oefentherapiMensendieck en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering (onder beweegzorg). 

Daphne Reen, Bedrijfsoefentherapeute 

De Praktijk Hoorn
Drieboomlaan 164
1624 BR Hoorn 

T 0229 – 212727
E info@depraktijkhoorn.nl