Wat is geluk?
Gelukkig zijn is tegenwoordig het hoogste goed. We etaleren ons geluk op facebook, laten vooral zien hoe geslaagd onze feestjes zijn en hoe prachtig en slim onze kinderen. We hebben recht op geluk en alles wat geluk in de weg staat moet opgelost worden. We geven andere mensen of situaties de schuld als het niet lukt om gelukkig te zijn. Als mijn collega nu eens wat minder irritant was, of als ik dat mooie huis zou hebben dan zou ik gelukkig zijn.
Of we vergelijken onszelf steeds met onze vriendinnen die op facebook alleen maar leuke dingen doen en het ideale leven leiden.

Als het niet lukt om gelukkig te zijn dan denk je al snel dat er met jou iets niet in orde is, waarom lukt het mij niet om een gelukkig leven te hebben? We schamen ons dat we niet gelukkig zijn. Blijkbaar doe ik iets verkeerd. We kijken steeds met de ogen van buiten naar onszelf en kunnen niet meer van binnenuit naar buiten kijken.

Wat is geluk? Er is de laatste jaren, zelfs wetenschappelijk, onderzoek gedaan naar geluk. Is geluk een staat van zijn? Kun je dagen, weken achter elkaar gelukkig zijn? Of is geluk een momentopname? Meer een soort emotie, net zoals verdriet of boosheid? Gaat het niet zozeer over gelukkig zijn maar over tevreden zijn of in vrede kunnen zijn? En is tevreden zijn dan een staat van zijn?
En dan kom je bij de volgende vraag. Heb je het dan nog nodig om de wereld te laten zien hoe jij tevreden bent? En hoe ziet dat er eigenlijk uit op facebook…