Nieuwsbrief april 2019 : Licht, Lucht, Ruimte ….

 

De voorjaarskriebels. Het is opmerkelijk dat wanneer het voorjaar wordt, ik vaak van mensen hoor dat ze zich beter voelen en zeggen: ” ik denk dat het komt door de zon”

Het voorjaar is de tijd dat er letterlijk weer kleur komt buiten, alles begint weer te groeien. Maar ook de term voorjaarsschoonmaak is vast niet toevallig. Ramen en deuren gaan weer open, alles krijgt lucht en zonlicht. We gaan naar buiten, de wereld in.

Over voorjaarsschoonmaak gesproken, denk ik tegenwoordig ook aan Mary Kondo. De nieuwe opruimgoeroe die ook op Netflix nu een eigen serie heeft. Opruimen en het wegdoen van spullen wordt vergezeld met de vraag: “Does this spark joy?’. Als het geen ‘joy meer sparkt” dan kan het weggegooid worden of wordt er een nieuwe eigenaar voor gezocht die het beter kan gebruiken. Resultaat: een opgeruimd huis met spullen waar je iets mee hebt. Je kunt je huis makkelijker schoonhouden waardoor dat minder tijd vereist. Deze tijd kun je weer gebruiken voor activiteiten waar je blij van wordt. En zo is de cirkel rond. Licht, lucht en ruimte.

Wat als we de Sparkling Joy van Mary Kondo verder door zouden voeren?
Terwijl je huis steeds opgeruimder wordt, komt er misschien wel meer rust. En word je je bewuster van activiteiten die ook al lang geen ‘Joy meer sparkelen’, maar waar je vanuit automatisme misschien wel mee door gaat. Misschien eet je vanuit gewoonte bepaalde voeding die geen bijdrage levert aan je gezondheid of je levensgeluk. Of je zit regelmatig onbewust tijdenlang op je telefoon.
In de mindfulness noemen we dit de automatische piloot. Mindfulness en Gestalttherapie helpen ons bewuster te worden van de keuzes die we maken. Waaraan besteden we onze tijd en energie?

Realistisch; uiteraard zullen er altijd dingen zijn waar je in meer of mindere mate geluk uit haalt, maar waar je geen keuze in hebt. Hoe zou het zijn om voor de overige tijd te kijken waar je cirkel van invloed wel ligt? Of hoe je de dingen die hoe dan ook moeten zo handig mogelijk in zou kunnen delen?
Waar zou jij voor jezelf meer licht, lucht en ruimte kunnen ervaren? Wat zou dat kunnen betekenen voor jouw Sparking Joy?

Kim Nieuweboer

Nieuwe cursussen:
8-weekse cursus mindful kids volgens de methode van Eline Snel. Voor kinderen tussen 7-10 jaar:
17 -24-31 mei 7-14-21-28 juni 5 juli
Vrijdagmiddag van 16.30-17.30 uur door Tamara de Boer
Voor meer informatie: mindfulness voor kinderen…..

Deze zomer een speciaal zomerprogramma: 8-weekse training Mindfulness Meditatie door Conny van Meer:
Zaterdag 13 juli 10.00-12.30 uur
Vrijdag 19-26 juli 14.30-17.00 uur
Vrijdag 2-9-16 augustus 14.30-17.00 uur
Inclusief stiltedag 17 augustus 10.30-16.00 uur (inclusief lunch)
Vrijdag 23-30 augustus 14.30-17.00 uur

Voor meer informatie: mindfulness meditatie……….

Of neem contact op met De Praktijk Hoorn
T: 0229-212727 of info@depraktijkhoorn.nl