Het jaar 2020 is voorbij. Ik denk dat het voor veel mensen een moeilijk en onzeker jaar was. Een jaar waarin ik in elk geval werd uitgedaagd om los te laten en mee te bewegen met de coronamaatregelen. Zo moesten we De Praktijk begin van het jaar sluiten. Gelukkig mogen we nu wel doorwerken, natuurlijk met alle aanpassingen. We zorgen ervoor dat er niet veel mensen tegelijkertijd in de wachtkamer zitten, zijn ook bij ons mondkapjes verplicht, wassen we eindeloos onze handen en houden we afstand. Verschillende collega’s zijn in quarantaine geweest. Gelukkig vangen we met elkaar deze ongemakken op en slepen elkaar erdoorheen als het even teveel is.

We proberen er ook voor jullie te zijn; onze cliënten. Ik zie en hoor hoe mensen op allerlei verschillende manieren met corona te maken krijgen en welke moeilijkheden en stress dit oplevert. Het raakt me om onze samenleving zo ontwricht te zien, mensen die angstig zijn en moeite hebben om fysiek of emotioneel op de been te blijven. Mensen die eenzaam zijn en huidhonger hebben. Gelukkig mag de behandeling op de bank doorgaan en mogen we ook op een veilige manier mensen aanraken. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit werk mag doen en zie hoe heilzaam contact en aanraking is.

Wat gaat 2021 ons brengen, zal het vaccin ons de ruimte geven waar we met elkaar zo naar verlangen? Hebben we iets geleerd van deze pandemie? Van sommige mensen hoor ik dat het fijn is om verlost te zijn van een te volle agenda. Dat thuis werken ook ruimte geeft, bijvoorbeeld om tussendoor even naar De Praktijk te kunnen komen of te sporten. Hoe bewaak je wat nu zo goed voelt als straks het ‘gewone leven’ zich weer aandient?

Mindfulness is een ander woord voor leven vanuit bewustzijn. Als je vanuit bewustzijn in het leven staat, kan dat je helpen om voor jou de goede keuzes te maken. Dan kun je opmerken wat voor jou en je naasten goed en helpend is en welke dingen vooral veel negatieve energie en stress opleveren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je soms ook dingen moet doen die niet zo fijn zijn, maar ook dat mag je dan natuurlijk opmerken.

Mijn wens voor 2021 is dat we met meer liefde en verbondenheid, met meer zorg voor elkaar leven. En die zorg kan ook zijn dat je soms jezelf of iemand anders ‘een schop onder de kont geeft’. Dat je jezelf bij elkaar raapt en gaat voor wat werkelijk belangrijk is voor jou.

Namens De Praktijk Hoorn wens ik iedereen een liefdevol en gezond 2021.

Conny van Meer

Cursusaanbod voorjaar 2021:
Compassietraining MBCL (=vol) je kunt je inschrijven voor op de reservelijst
Mindfulness meditatie MBSR: start 26 februari, lees meer…..
Mindfulness verdiepingsdag 31 januari. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, lees meer…